oblicz i zaznacz
martaduda1201: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędzie podstawy i krawędzie boczne maja równa
długość. Oblicz miarę kątów i zaznacz je:
a) nachylenia krawędzie bocznej do podstawy
b) nachylenia ściany bocznej do podstawy
c)miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi
10 paź 17:21
Mila:

|AC|=a
√2
1) α− kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy
| | |AO| | | 0.5a√2 | | √2 | |
cosα= |
| ⇔cosα= |
| = |
| ⇔ |
| | |AS| | | a | | 2 | |
2)
β− kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
3)
δ− kąt miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi
W ΔDBF z tw. cosinusów
|BD|
2=|BF|
2+|DF|
2−2*|BF|*|DF|
| | a√3 | | a√3 | | a√3 | | a√3 | |
(a√2)2=( |
| )2+( |
| )2−2* |
| * |
| *cosδ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2a2= |
| a2+ |
| a2−2a2* |
| *cosδ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
cosδ=− |
| − kąt rozwarty. |
| | 3 | |
==================
10 paź 19:37