matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podstawy
Jola:
Działania na liczbach. Mam kilka sytuacji do rozmyślenia, liczby są przykładowe − niżej nic nie wyjdzie, chodzi o schemat.
5+4
a)
=, chcę podzielić, odwrócę ułamek w mianowniku, a co z 3?
1
+3
2
2
−1
b)
do potęgi
5
2
3
c) 6 : (3 do potęgi
)
2
10 paź 17:04
Adamm:
5+4
9
18
a)
=
=
1
+3
2
7/2
7
2
b) (
)
−1/2
=
√
5/2
5
2
√
3
c) 6/3
3/2
=6/3
√
3
=
3
10 paź 18:02