Równianie kwadratowe z parametrem.
Mateusz: Równianie kwadratowe z parametrem.
(m
2+3m−10)x
2−(m−2)x+m−5=0
Cześć.
Mam do rozwiązania takie równanko. Na chwilę obecną wiem, że funkcja ma dwa rozwiązania dla
m=2 i −5. Nie mam pojęcia z zrobić dalej

Delta wychodzi mi z m
3.
10 paź 15:16
Mateusz: (Jedno dla m=2 i −5)*
10 paź 15:17
Mateusz: Robię tą delte i nie wiem co z tym zrobić mogę niby zapisać to tak:
Δ>o <=> −4m3+9m2+96m−196 > 0
Δ<o <=> −4m3+9m2+96m−196 < 0
Δ=o <=> −4m3+9m2+96m−196 = 0
10 paź 15:20
PW: Twierdzisz, że równanie (nie funkcja) ma dwa rozwiązania dla m = 2? A podstaw m = 2 do
zadanego równania i popatrz trzeźwo.
10 paź 15:23
PW: Zajmij się czymś pożytecznym, może gary po obiedzie pozmywaj.
10 paź 15:33
Mateusz: @PW
Faktycznie.
5=0 dla m=2
Sprzeczność, to jednak nie jest dla m=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Co do miejsc zerowych to nie mam pomysłu
Δ>o <=> −4m
3+9m
2+96m−196 > 0
(−4m+9)m
2+96m−196 > 0
Δ= 96
2 −4 * (−4m+9) * −196
Δ= −3136m + 16272
Gdzie jest błąd ?
10 paź 15:43
Mateusz: | | 1 | |
Dobra jestem debilem xD Zamiast (m−5) miała być − |
| |
| | 4 | |
Temat do kosza
10 paź 16:06