rownanie z logarytmem
playmydrums: log2(9−2x) = 3−x
10 paź 15:15
playmydrums: z zalozen: 2x<9
z tamtego rownania doszlam do postaci 8*2−x+2x−9=0
i nie wiem jak dalej to rozgryzc
10 paź 15:20
playmydrums: zamienilam prawą stronę na log223−x
10 paź 15:24
Omikron: Za 2x podstaw t
10 paź 15:28
Jerzy:
a skąd masz to równanie o 15:20 ?
10 paź 15:29
playmydrums: wait, nie ogarniam twojego toku rozumowania,log22 wiadomo, ze 1, ale co w zwiazku z tym?
10 paź 15:29
playmydrums: o faktycznie, zapomniałam o zmiennej, co powinno sie naturalnie mi narzucać, dzieki
10 paź 15:30
playmydrums: log
2(9−2
x)=log
22
3−x ==> 9−2
x=2
3−x
stąd to równanie
10 paź 15:32
Jerzy:
OK ... na poczatku było 9 − 2x , a nie 9 − 2x
10 paź 15:44
Jerzy:
Teraz zrób jak napisał Omikron , podstaw: 2x = t i t > 0
10 paź 15:44
Jerzy:
Dostaniesz równanie kwadratowe ... i wybierz tylko rozwiazania dodatnie: t > 0
10 paź 15:48
Krzysiek: Przydałoby się jego adres IP zgłosić do odpowiednich organów ścigania za bluźnierstwo na forum
i łamanie regulaminu.
10 paź 15:49