Obliczyć pochodną
Ania: f(x,y)=ln(xy)
10 paź 14:19
10 paź 14:29
Ania: Tak, w sumie to miałam podać co mi wyszło dla sprawdzenia, ale wyszło mi to samo, więc
rozumiem, dziękuję
10 paź 14:37
Michał: A możesz po y wyjaśnić, bo po x wiem skąd się to wzięło, ale aylny już nie wiem, bo jakos mi
to nie pasuje
10 paź 14:42
Jerzy:
xy ( x traktujesz jak stałą )
(ax)' = ax*lna
10 paź 14:43
Michał: no dobrze tylko dlaczego jest aylny a nie lna?
10 paź 14:44
Jerzy:
teraz widzę pomyłkę:
bo u ciebie x = a
(a
y)'=a
ylna
(x
y)' = x
y*lnx
10 paź 14:47
Jerzy:
| | 1 | |
Dalej żle ...f'y = |
| *xy*lnx ( bo tutaj x jest stałą ) |
| | xy | |
10 paź 14:48
Ania: ale się tu rozwinęła odpowiedź, czyli po y xylnx?
10 paź 14:52
Jerzy:
f(x,y) = ln(x
y)
liczymy pochodną po y , a więc x jest stałą ( oznaczymy ją jako a)
f = ln(a
y)
| | 1 | | 1 | |
f'y = |
| *ay*lna ( czyli: |
| *xy*lnx ) |
| | ay | | xy | |
10 paź 14:52
Ania: Ok, dzięki!
10 paź 14:54