| 2n | ||
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym: an= 7 − | ||
| 5 |
prosze
| 2n | ||
Rozwiąż nierówność 7 − | > 0 | |
| 5 |
do tego co napisalaes co mam podstawic pod n 15 czy 1?
(rozwiąż tak samo jakby tam był x)
pamiętamy , że n jest liczbą naturalną (1,2,3,...)
największa liczba naturalna mniejsza od 17,5 w zbiorze rozwiązań nierówności ( n < 17,5 ) to
n=17, czyli ciąg ma siedemnaście wyrazów dodatnich
spr. wiemy, że dla n=15 a15 = 1
| 32 | ||
n = 16 a16 = 7 − | = 7 − 6,4 = 0,6 > 0 | |
| 5 |
| 34 | ||
n = 17 a17 = 7 − | = 7 − 6,8 = 0,2 > 0 | |
| 5 |
| 36 | ||
ale dla n =18 a18 = 7 − | = 7 − 7,2 = − 0,2 < 0 czy osiemnasty wyraz jest już ujemny. | |
| 5 |