Narysuj wykres funkcji i podaj własności
Kuba: a) sinx+|sinx|/cosx b) sinxcosx/cos2x c) sin2 x − cos2 x Jak to rozpisać aby otrzymać
jedną funkcje i moc narysować wykres?
10 paź 12:09
5-latek: c) 1−cos2x−cos2x= 1−2cos2x
10 paź 12:12
Qulka: b)
| sinxcosx | | sin2x | | tg2x | |
| = |
| = |
| |
| cos2x | | 2cos2x | | 2 | |
10 paź 12:15
5-latek: | | 2sinx | |
a) dla x>0 |
| = 2tgx |
| | cosx | |
x<0 f(x)=0
10 paź 12:15
Qulka: nie dla x≥0 tylko dla sinx≥0 czyli dla x∊<2kπ ; π+2kπ>
10 paź 12:18
Kuba: Dziękuję za pomoc, jednak moje obliczenia szły w dobrym kierunku, ale nie byłem pewien czy aby
na pewno są w porządku
10 paź 12:22
Qulka: o ile w ogóle przy tych sinusach jest nawias... bo zapis jaki zafundował Kuba zupełnie o tym
nie świadczy
10 paź 12:26
Kuba: Tam chodzi o wartość bezwzględną
10 paź 12:27
Kuba: sinx+|sinx| cosx
sinx*cosx cos2x
10 paź 12:31
Qulka: no teraz odpowiedzi pasują...bo do poprzedniego Twojego zapisu nie pasowało
10 paź 12:34
Kuba: Mam problem z wykresem z podpunktu b), mógłby mi ktoś pomóc?
10 paź 12:47
Qulka:
10 paź 13:14