matematykaszkolna.pl
Zbudowanie 10 zestawów unikatowych do pewnego stopnia mck: Hej, potrzebuję pomocy w pewnej łamigłówce. Załóżmy, że sprzedajemy balony w różnych kolorach w paczkach po 10 sztuk. Poszukuję sposobu aby z jak najmniejszej ilości balonów stworzyć 10 zestawów na tyle unikalnych aby w każdym zestawie mogły powtórzyć się jedynie 4 balony tego samego koloru. Pomyślałem więc że aby zużyć jak najmniej różnych balonów będzie trzeba wziąć 10 balonów koloru 1, 10 balonów koloru 2, 10 balonów koloru 3, 10 balonów koloru 4 − tak otrzymamy 10 różnych paczek zapełnionych w 40% balonami. Pozostałe 6 miejsc w każdej paczce wypełnić będzie trzeba różnymi kolorami balonów. Paczek jest 10, tak więc pozostanie 60 kolorów balonów + 4, które ustaliliśmy wyjściowo. Łącznie więc potrzebne będzie 64 kolorów balonów. Niestety całkiem przypadkiem wpadłem na pomysł jak zrobić 10 paczek (zachowując zasady) zużywając jedynie 54 kolory balonów! http://screenshot.sh/oB6nvkpumTvzR WIEM, ŻE NIE WOLNO TU WSTAWIAĆ ZDJĘC ALE TO JEDYNIE ŁAMIGŁÓWKA / ZADANIE MOJEJ TWÓRCZOŚCI KTÓRE NIE POJAWIA SIĘ W ŻADNEJ KSIĄŻCE. TREŚCI Z TEGO SCREENA NIE DA SIĘ PRZENIEŚĆ CZYTELNIE TUTAJ, PRZEPRASZAM ZA TO. Wracając do zadania. Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi? Czy gdzieś się pomyliłem? Jeśli nie to zapewne da się to jeszcze bardziej uprościć tak aby użyc jak najmniejszej ilosci kolorów balonów − tylko jak stworzyć zestawy? Proszę o pomoc.
10 paź 01:17
Qulka: dlaczego pozostałe 6 miejsc różnymi kolorami ? przecież mogą się powtórzyć byle nie więcej niż 4 czyli np 4 jednego 3 drugiego i 3 trzeciego więc tylko 3 kolory
10 paź 11:37
Qulka: w tym... jak najmniej balonów .. to chyba miałeś na myśli najmniej kolorów bo balonów jest zawsze 100 emotka
10 paź 11:41
Qulka: mając do dyspozycji 4 kolory (ABCD) możesz stworzyć 24 zestawy : AAAABBBCCD AAAABBBDDC AAAACCCBBD AAAACCCDDB AAAADDDBBC AAAADDDCCB BBBBAAACCD BBBBAAADDC BBBBCCCAAD BBBBCCCDDA BBBBDDDAAC BBBBDDDCCA itd
10 paź 11:47