Indukcja
DanielD: Przy którymkolwiek zadaniu pomoc mile widziana

1.Wykaż, że n prostych przecina się na płaszczyźnie w co najwyżej
n(n−1)2 punktach.
2.Udowodnij, ,ze jeśli wyrazy ciągu spełniają warunki a
0 = 2, a
1 = 3 i
a
n+1 = 3a
n − 2a
n−1 dla n≥1,to a
n=2
n+1
10 paź 00:12
PW: Nie jest to indukcyjny dowód, ale z łatwością można go przerobić na taki.
(1) Bierzemy dowolne dwie proste. Jeżeli nie są równoległe, to mają dokładnie 1 punkt wspólny.
(2) Bierzemy trzecią prostą. Jeżeli nie jest równoległa do żadnej prostej z poprzedniego
punktu, to ma z nimi dokładnie 2 punkty wspólne ( o ile nie "trafi" w poprzedni punkt
wspólny).
(3) Bierzemy czwartą prostą. Jeżeli nie jest równoległa do żadnej z 3 prostych z poprzednich
punktów, to ma z nimi dokładnie 3 punkty wspólne (o ile nie trafi w żaden z poprzednich
punktów wspólnych).
......
(n) Bierzemy n−tą prostą. Jeżeli nie jest równoległa do żadnej z (n−1) prostych rozpatrywanych
wcześniej, to ma z nimi (n−1) punktów wspólnych (o ile nie trafi w żaden z poprzednich punktów
wspólnych).
Razem punktów wspólnych może być co najwyżej
| | 1 + n − 1 | | n(n−1) | |
1 + 2 + 3 + ... + n−1 = |
| (n−1) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
(wzór na sumę (n−1) początkowych liczb naturalnych).
Uwaga. W rozumowaniu zakładamy, że określenie "n prostych" oznacza "n parami różnychprostych" −
żadne dwie nie pokrywają się, gdyż wtedy byłoby nieskończenie wiele punktów wspólnych.
10 paź 10:32
PW: 2. Podaną zależność przekształcić do postaci
(1) an+1 − an = 2(an − an−1)
i "na palcach":
dla n = 1 jest a2 − a1 = 2(a1 − a0) = 2(3 − 2) = 2,
a więc
a2 − 3 = 2
a2 = 2 + 3 = 22 + 1
dla n = 2 jest a3 − a2 = 2(a2 − a1) = 2(22+1 − 3),
a więc
a3 = 22+1 + 23 − 4 = 23 + 1.
Dalej szkoda się tak bawić, to tylko dla pokazania skuteczności wzoru (1). Zastosować zasadę
indukcji albo funkcję tworzącą.
10 paź 12:06