Trzy problemy
Michał :): Hej mam parę pytań jakby ktoś mógł mi na nie odpowiedzieć byłbym bardzo wdzięczny.
1. Jeżeli mam sytuację : sin2 (α2)+1 to mogę tą dwójkę po sinusie skrócić z tą dwójką
pod
alfą? tak żeby otrzymać sinα + 1?
2.Jak miałbym obliczyć cos x2, sin x, cos x, tg x, wiedziąc żę sin x2=45 i x ∊
(π;3π)?
W tym zadaniu mam problem z samymi x bo cos x2 wyliczyłem sobie z trójkąta prostokątnego
licząc drugą przyprostokątną z Pitagorasa i wychodzi ale jak obliczyć "czystego" x?
3. Jak miałbym obliczyć korzystając ze wzoru na sumę sinusów lub cos to proste równanie?
sin15o+sin105= ?
tutaj mysle wzorek z którego mam : 2sinα+β2cos{α−β}{2} no ale daje mi to
2sin60{o}cos{−90o}
i co z tego sin 60 to {√3}{2} a cos −90? cos to funkcja parzysta mam usunąć ten minus?
W sumie to tyle pytań na ten moment jeżeli ktoś znałby odpowiedź albo umiał wytłumaczyć choć
jedno byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
9 paź 23:15
===:
1) zapis tragiczny
Tylko dla sinx możemy zapisać tak ... ale sin2(
α2)+1 to nie wiem co to

Może to sin
2(α/2)
9 paź 23:22
Michał :): @===
Hmn skoro tak mówisz nie wiem jak mógłbym to lepiej zapisać jest to dobrze zapisane.
Może powiem tak... zapisać w równaniu wolno wartość sin2α to taka sama wartość jak w tym
wypadku
tylko że α dodatkowo jest podzielone przez dwa tutaj.
Nie wiem czy dość jasno to wytłumaczyłem... czy nie, ale chyba inaczej nie umiem.
Jeszcze pomyślę nad tym zapisem może uda mi się to ładniej ująć.
9 paź 23:29
Mila:
1)
2) Natomiast 2 w potędze
| | α | |
sin2 |
| nie możesz skrócić. |
| | 2 | |
| | [sin(2α)] | |
3) |
| nie możesz skrócić. |
| | 2 | |
9 paź 23:33
Michał :): ok dziękuję to chciałem wiedzieć i teraz dostrzegam swój błąd w zapisie dziękuję Milo

Poprawie się następnym razem bo już wiem jak.
9 paź 23:36
5-latek: Zadanie nr 2
| | x | |
jesli masz wyliczone cos |
| i masz dane sinUx}{2} to |
| | 2 | |
Tangens x to wiadomo i takze cotangens x to powinno byc wiadomo
Tylko nalezy zwrocic uwage na znaki funkcji w tym przedziale co podales
9 paź 23:40
Michał :): Eh drobna korekta do 3 podpunktu bo pozjadałem pewne literki
*sin15
o+sin105
o
***2sin60
ocos(−90
o)
9 paź 23:40
Michał :): @5−latek rozumiem Dzięki piękne faktycznie mogłem z tego skorzystać
choć na to nie wpadłem dziękuję za wytłumaczenie
9 paź 23:41
5-latek: | | x | |
A jesli obliczysz z trojkata prostokatnego tg |
| to |
| | 2 | |
Cotangen x to juz wiadomo
9 paź 23:47
Michał :): @5−latek dzięki piękne to też chyba czaję choć to co napisałeś wcześniej wydaje mi się prostsze
i tamtym sposobem sobie to obliczyłem uzyskując poprawne wyniki.
Choć jeśli mogę jeszcze o coś spytać z tymi przedziałami bo jest on od 90 stopni do 260 stopni
co daje nam wartość bankowo ujemną dla cos. W drugiej ćwiartce sin będzie dodatni
ale cos i tg będą ujemne w trzeciej na odwrót. Jak mam to wziąść pod uwagę?
| | 3 | |
Licząc to zadanie cos wyszedł mi |
| przyjąłem dla niego wartośc ujemną i obliczając |
| | 5 | |
sin x i cos x wychodzą wtedy ujemne wartości jak w odpowiedziach znów tg jest dodatni bo skoro
obie są ujemne to oni będzie na plusie. Nie wiem czy rozumiesz mój problem... bo to takie masło
maślane, ale jeżeli widzisz mój problem, proszę zakomunikuj mi czy dobrze widzę i dobrze myślę,
czy to tylko przypadek,że moje myślenie zbiegło się z prawidłowymi odpowiedźmi.
9 paź 23:56
5-latek: Zadanie nr 3 to nie jest rownie (dlaczego ?
Ale skoro chcesz obliczyc to mozesz prosto obliczyc
Znasz watorsc sin30 i cos 30
| | 30 | | 1−cos30 | |
wiec sin |
| = √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin105= cos 15
9 paź 23:57
Michał :): tam miało być *ctg i tg ...
9 paź 23:57
5-latek: 3π≠260o
9 paź 23:59
Michał :): @5−latek jest to pomysł aczkolwiek w poleceniu zadania jest napisane abym skorzystał ze wzorów
dla tego prosiłbym aby ktoś mimo wszystko jeszcze pokazał tą drugą sieżkę o ile wszystko tam
dobrze napisałem.
ps. Dzięki za pokazanie innej drogi.
10 paź 00:00
Michał :): No tak racja π=180 3π=540 przepraszam już nie myślę chyba...
10 paź 00:01
5-latek: | | 30 | | 1−cos 30 | |
to znasz cos 30 wiec wiec tg |
| = √ |
| |
| | 2 | | 1+cos30 | |
ctg15
znasz sin15 i cos 15 wiec to nie problem policzyc
10 paź 00:04
5-latek: Jesli bedziesz z tych wzorow liczyl a wyjdzie CI pierwiastek surdyczny to napisz to pomoge .
10 paź 00:06
5-latek: BO to moze trzeba bedzie skorzystac z ewzoru ktory jest w tablicach matematycznych z 1964r pod
redakcja Wojtowicza
10 paź 00:11
Michał :): @5−latek oki spróbuję to ogarnąć

... chyba jeżeli dobrze liczę
| | 2−√3 | |
wychodzi mi np √ |
| co z tym? I czy nie łatwiej po |
| | 4 | |
| | 15+105 | | 15−105 | |
prostu było sin15o+sin 105o zapisać jako 2sin |
| cos |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
ps. Dziękuję Ci bardzo za zaangażowanie doceniam

BARDZO BARDZO jak by co ja uciekam
bo zostało mi niewiele h spania ale jutro z samego rana zerknę co odpowiedziałeś. Jeszcze raz
dzięki Ci piękne mistrzu

.
10 paź 00:18
5-latek: A mial byc tg i ctg no ale niech bedzie
10 paź 00:24
5-latek: Wieczrem wroce z trasy to policze ten pieriastek
10 paź 00:25