Podać interpretację geometryczną zbiorów:
travolta: Podać interpretację geometryczną zbiorów:
A = {(x,y) : x ∊ R i y ∊ R i x2 − 2x + y2 =< 3}
B= {(x,y) : x ∊ R i y ∊ R i y2 + xy −2x2 < 0}
Narysować na płaszczyźnie zbiory A ∩ B i A \ B.
Co ja mam tu zrobic?
9 paź 22:53
PW:
x2 − 2x + y2 = (x−1)2 + y2 − 1,
a więc ten pierwszy zbiór to koło (domknięte) o środku (1, 0) i promieniu ...
9 paź 23:24
travolta: Sa = (1,0), r=< 2
moglby ktos mi to narysowac?
9 paź 23:26
PW: r = 2. Nie umiesz koła narysować?
9 paź 23:28
travolta: ok, juz rozumiem
myslalem, ze w tej nierownosci bedzie niepełne koło lub coś podobnego
dzieki
9 paź 23:29
travolta: nie za bardzo mam pomysł jak ruszyć B, moglbym prosic o pomoc?
9 paź 23:38
PW: Doprowadź nierówność do postaci
a2 < b2.
9 paź 23:42
travolta: dochodze najdalej do (y−x)(y+2x)<0, ale to chyba nawet jest bezużyteczna przemiana?
9 paź 23:50
PW: Dobrze, a taka nierówność oznacza, że pierwszy czynnik dodatni i drugi ujemny albo na
odwrót (ta są jakieś części wspólne półpłaszczyzn).
9 paź 23:54
travolta: a więc tj.
1. x > 0 => −2x < y < x
2. x < 0 => x < y < −2x
aczkolwiek mam problem z naszkicowaniem tego układu
10 paź 00:06
5-latek:

A po co x>0 i x<0
(y−x)(y+2x)<0
y−x<0 to y<x y+2x>0 to y>−2x
Dla tego warunku (obszar czaerno niebieski Bez linii y=x i y=−2x
Terza warunek
y−x>0 to y>x y+2x<0 to y<−2x i rysuj to na tym samym ukladzie
Potem wyznacz rozwiazanie cale
10 paź 00:22
travolta: dzieki wam!
10 paź 00:41