logarytmy
Oliwia: Ktoś wie jak to rozwiązać ?
a) 3log 510 + 32+log52 =
9 paź 22:22
===:
log510 czy log510
9 paź 22:24
Oliwia: to pierwsze
9 paź 22:30
Oliwia: 3log510 + 32+log52 =
9 paź 22:36
===:
3log52*3log55+9*3log52=10*3log52 ... i baw się dalej
9 paź 22:38
mm:
z tego chyba nic 'ladnego' nie wychodzi
9 paź 22:41
Oliwia: ogólnie to wygląda tak
3log510+ 32+log52 / 3log550
9 paź 22:54
===:
... i to jest ból ... trudno wpisać całe zadanie
9 paź 22:57
Oliwia: Sorki,ale chciałam pod kreską tak ładnie wpisać,ale się nie udawało
9 paź 22:58
===:
...ja tam też spaprałem
3log52*3log55+9*3log52=12*3log52
9 paź 23:05
===:
a mianownik
3log550=3log55+log55+log52=9*3log52
.... czyli 4/3
9 paź 23:08
Oliwia: oooo Dzięki
9 paź 23:11
t:
Licznik:
2 + log
5 2 = log
5 25 + log
5 2 = log
5 50 = log
5 10 + log
5 5 = log
5 10 + 1
3
log5 10 + 3
log5 10 + 1 = 3
log5 10 * (1 + 3) = 4 * 3
log5 10
Mianownik:
3
log5 50 = 3
log5 5 + log5 10 = 3
1 * 3
log5 10
Ostatecznie
| 4 * 3log5 10 | | 4 | |
| = |
| |
| 3 * 3log5 10 | | 3 | |
9 paź 23:11
===:
9 paź 23:14