[Rozszerzenie]Teraz Matura 2017 Zad 1d/6
Matematyk bez szkoły: Książka "Teraz Matura 2017 Poziom Rozszerzony"
Zadanie 1 podpunkt d ze strony 6 lub 1(d)/6
Mamy obliczyć:
| (6−1−√3−4):(0,5−2+3√−8−1) | |
| |
| | 2 | | 1 | | log80,5*log322−1 |
| :(−2 |
| ) | | | 3 | | 2 | |
| |
Obliczyłem to tak:
Liczebnik:
| | 1 | | 1 | | 6 | | 4 | | 1 | |
a) (6−1−√3−4) = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 9 | | 36 | | 36 | | 18 | |
| | 1 | | 7 | |
b) (0,5−2+3√−8−1) = 4 + − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 7 | | 1 | | 2 | | 1 | |
c) (6−1−√3−4):(0,5−2+3√−8−1) = |
| : |
| = |
| * − |
| = − |
| |
| | 18 | | 2 | | 18 | | 7 | | 49 | |
Mianownik:
| | | | log22 | | 1 | | 1 | |
a) log80,5 * log322 = |
| * |
| = − |
| * |
| = |
| | log28 | | log232 | | 3 | | 5 | |
| | 2 | | 1 | | 5 | | 5 | | 2 | |
b) 1 |
| : (−2 |
| ) = |
| : − |
| = − |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | |
c) log80,5 * log322 − 1 |
| : (−2 |
| ) = − |
| − (− |
| ) = |
| | 3 | | 2 | | 15 | | 3 | |
Całość:
| | 1 | | 15 | | 15 | |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| | 49 | | 9 | | 441 | |
W wyniku ma wyjść:
Moglibyście napisać gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
9 paź 21:49
Leszek: W b) i c) znaki powinny byc (+)
czyli licznik wynosi 1/63
9 paź 21:56
Matematyk bez szkoły: Przepraszam, mój błąd − 1 raz piszę w LATEX'ie i trochę zagmatwane to jeszcze jest dla mnie, w
zeszycie jak pisałem to wyszło właśnie bez minusa, ale masz rację, że pomyliłem się przy
tabliczce mnożenie
| | 5 | |
Ale wtedy wynik końcowy wynosi |
| , czyli nie ten co w odpowiedzi. |
| | 231 | |
9 paź 22:05
Matematyk bez szkoły: Przepraszam, na końcu wychodzi 189 (pomnożyłem 63 przez 10 zamiast przez 9).
Dziękuję bardzo.
9 paź 22:07