Granica ciągu
Remik: Witam, mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie robie błąd w rozwiązywaniu tej granicy?
lim (1−1/n2)n =
lim (n2/n2−1/n2)n=
lim (n2−1/n2)n =
lim [(n2/n2−1)n]−1=
lim [(n2−1)+1/n2−1)n]−1=
lim [(1+1/n2−1)n]−1=... właśnie i co teraz, wynik to 1
9 paź 21:00
zef: Nie rozumiem przejścia z 2 do 3 linijki przecież to nie jest sobie równe.
9 paź 21:01
Remik: 1 zamieniam jako n2/n2 i odejmuję z 1/n2, jak to nie jest sobie równe?
9 paź 21:04
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim (1− |
| )n=lim (1− |
| )n2*(1/n)= [( |
| )0]=1 |
| | n2 | | n2 | | e | |
9 paź 21:10
Remik: nie zawsze trzeba sprowadzać do postaci (1+k/α)α=ek? mamy na początku minus
9 paź 21:16