Wielomiany rozklad na czynniki
Magda: Jak to rozłożyć na czynniki?
2x3 −3x2−11x+6
9 paź 20:48
Adamm: sprawdzasz wszystkie możliwe rozwiązania wymierne czyli dzielniki ostatniego współczynnika
przez dzielniki pierwszego
| | 1 | |
rozwiązania w tym przypadku to 3, −2 oraz |
| |
| | 2 | |
9 paź 20:50
zef: Znajdź jeden pierwiastek wymierny, kolejne z delty.
9 paź 20:50
Adamm: jeśli natkniesz się na rozwiązanie x0, dzielisz wielomian przez (x−x0)
co można łatwo zrobić schematem Hornera
9 paź 20:51
Jolanta: sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego.6 dzieli sie przez −1,1,−2,2,−3,3,−6,6
podstawiasz je za x.Jeżeli wynik=0 to liczba ta jest pierwiastkiem
x=−2
2*(−2)3−3*(−2)2−11*(−2)+6=−16−12+22+6=0
teraz dzielimy przez x−x0
2x2−7x+3
2x3−2x2−11x+6 : (x+2)
−2x3−4x2
−7x2−11x
7x2+14x
3x+6
−3x−6
9 paź 21:00