f.kwadratowa
ell: Wyznacz funkcję kwadratową
f(x) =ax2+bx+c
jeśli:
f(−2)=21
f(0)=5
f(1)=6
Próbowałam układem równań, ale wychodzą bzdury (?)
9 paź 20:27
===:
dlaczego bzdury
9 paź 20:29
zef: a(−2)2+b(−2)+c=21
c=5
a+b+5=6
4a−2b=16
a+b=1
a=1−b
4(1−b)−2b=16
4−4b−2b=16
−6b=12
b=−2
a=3
c=5
9 paź 20:30
ell: Pomyłka w znakach, wszystko ok, dziękuję!
9 paź 20:33
===:
skoro f(0)=5 ... to c masz gotowe

zatem:
21=4a−2b+5
6= a+b+5
9 paź 20:34
5-latek: To pokaz obliczenia .
9 paź 20:35
Jolanta: 21=a(−2)2 −2b+c
5=a*0+b*0+c
6=a+b+5
21=4a−2b+5
6−5=a+b |(−2)
16=4a−2b
−2=−2a−2b
14=2a
9 paź 20:35
ell: Już wszystko w porządku, w jednej linijce zamiast − wstawiłam + i wyszły głupoty
9 paź 20:37
ell: Wyszło f(x)=3x2−2x+5, więc poprawnie
9 paź 20:38
ell: Jolanta: czemu 14=2a ?
9 paź 20:38
Jolanta: patrze ,patrze gdzie sie pomyliłam a to −2b zamiast 2b
9 paź 20:46