Funkcja
Eura: Sprawdź czy punkty A, B i C należą do wykresu tej samej funkcji liniowej.
a)A(0,2), B(5, −1/2), C(−2,3)
b)A(1/3,2), B(−1,1), C(2,3)
9 sty 11:06
iimi: ocotuchodzi
14 sty 20:59
Jolanta: Jeżeli masz w układzie współrzędnych dwa punkty to możesz narysować przez nie prosta
Ale jeżeli weźmiesz trzeci punkt to albo będzie leżał na prostej albo nie
Żeby to sprawdzić piszemy równanie prostej ,która przechodzi przez dwa punkty a później
sprawdzamy czy trzeci należy do prostej To znaczy podstawiamy jego współrzędne i patrzymy czy
się zgadza
14 sty 21:35
Antoś:
nie potrzeba wyznaczać równania prostej, wystarczy porównać współczynniki prostych:
aAB i aAC (prostych AB iAC), jeśli są równe, to punkty są współliniowe
14 sty 21:52
Jolanta: Wezmę np punkty B i C leżą na prostej,której równanie muszę znaleźć
y=ax+b.
Podstawiamy współrzędne B (5,−1/2). Pierwszy zawsze jest x. ,drugi y
−1/2=a*5+b
A teraz podstawiamy współrzędne C(−2,3)
3=a*(−2)+b
mam do rozwiązania układ równań , pomnoze. pierwsze równanie przez −1
−1/2=5a+b/*(−1)
3=−2a+b.
1/2=−5a−b. Dodaje w pionie
3=−2a+b
312=−7a
72=−7a
a=−12
14 sty 21:53
Antoś:
| | 2,5 | | 1 | | −1 | |
tutaj aAB = |
| = − |
| , aAC = |
| = aAB |
| | −5 | | 2 | | 2 | |
14 sty 21:55
Jolanta: Antoś zgadza się ale wymagane jest umieć to A iimi nie wie o co chodzi
Dalej trzeba wyznaczyć b i napisać równanie prostej
3=−1/2*(−2)+b
3=1+b
b=2
y=ax+b
y=−12x+2. A(0,2)
2=0+2
2=2
Punkty są współliniowe tzn należą do wykresu jednej prostej
14 sty 22:00
Antoś:
a przy okazji, równanie prostej wyznacza się bez układania i rozwiązywania układu równań,
| | 1 | | 1 | |
tutaj − prosta AB: aAB = − |
| , y = − |
| x + 2 |
| | 2 | | 2 | |
na podstawie wzoru: y = a(x − x
0) + y
0, gdzie punkt (x
0, y
0) należy do prostej
14 sty 22:01
Jolanta: Można o ile się umie .Jezeli pisze to tak,żeby zrozumiał uczeń pierwszej klasy
14 sty 23:26