magda555: Proszę o pomoc

Zad 1.
Drabina oparta o ścianę tworzy z nią kąt 60stopni,Jej dolny koniec jest oddalony od
ściany o 2m. Oblicz długość drabiny.Wynik podaj w cm.
Zad 2.
Kamienne schody budynku mają 20 jednakowych stopni przy czym szerokość stopnia wynosi
25cm a wysokość 17 cm Podaj miarę kąta nachylenia schodów do poziomu.
Zad 3.
Drzewo o wysokości 12m złamał wiatr w taki sposób że jego wierzchołek oparł się o
ziemię.Oblicz na jakiej wysokości zostało złamane drzewo jeżeli złamana część tworzy z
ziemią kąt 30 stopni.
PS. BARDZO DZIĘKUJĘ ... jeśli by można z rysunkami ?
5 lis 00:07
magda555: Te zadania z funkcji TRYGONOMETRYCZNEJ
5 lis 00:08
marcysia:
rysunek musisz zrobić sama
1/ narysuj trójkąt prostokatny o podstawie 2 i przeciwprostokatnej d
zaznacz kąt α =60 st przy wierzchołku(między d i h
sinα= 2/d
2
czyli d =2/sin 60 st czyli d= -------- = 2* 2/V3 = 4/V3
4 V3 V3/2
d= ------
3
więc d ≈ 1,33 * 1,73 bo 4/3 ≈ 1,33 V3 ≈ 1,73
d ≈ 2,3 m ≈ 230 cm
3/ narysuj Δ -ąt prostokątny h --wysokość (części która została)
przeciwprostokątna to ta część złamana = 12 - h
kąt między podstawą a częścią złamaną to α =30 st
obliczamy h sin 30 st = h/12 - h wiesz,że sin30st =1/2
h 1
więc h/12 -h =1/2 czyli -------- = ----
12 - h 2
więc 2h = 12 - h czyli 3h = 12 czyli h =4 m
odp : na wysokości 4m
5 lis 12:53
marcysia:
3/
20* d --- długość pochylenia schodów liczymy z tw. Pitagorasa
17kw + 25kw = d kw
d kw = 289 + 625 dkw = 914
--
czyli d = V914 ≈ 30,2 cm ( to jest przekątna z boku jednego schodka)
więc 20* 30,2 = 604 cm
wysokość na jaką prowadzą schody to h =17 cm *20 = 340 cm
czyli masz d= 604cm i h = 340 cm
więc sinα = h/d sinα = 340/604 (po wydzieleniu)
otrzymamy sin α = 0,5629
więc α ≈ 34 st
5 lis 13:09
magda555: DZIĘKUJE
5 lis 20:23