wyznacz wartości parametru
Julia: Wyznacz wartości parametru k, dla których prosta (k−4)x+5y+2k−6=0
a) przecina się z prostą x−y+1=0x−y+1=0 w punkcie o odciętej 4
b) przecina oś OY powyżej punktu (0,−2).
Proszę o pomoc

Nie rozumiem jak należy zacząć zadania.
9 paź 20:06
===:
a) skoro punkt ma odciętą 4 i należy do y=x+1 to rzędna y=4+1 ⇒ y=5
Punkt ten należy również do (k−4)x+5y+2k−6=0
Podstawiaj i wyliczaj k
9 paź 20:10
===:
b)
do kierunkowej
| | 6−2k | |
zatem |
| >−2 i td  |
| | 5 | |
9 paź 20:15
9 paź 20:16
Julia: dziękuję ślicznie, a jak z podpunktem b?
9 paź 20:17
Julia: właśnie tego nie rozumiem, dlaczego dzielę to przez 5?
9 paź 20:18
===:
tu ma być oczywiście
b) do kierunkowej
9 paź 20:22
Julia: aaa no rzeczywiście, dziekuje w końcu wiem o co chodzi
9 paź 20:27
===:
9 paź 20:35