To zadania z fizyki.Dlatego nie wiem czy pomożecie mi je rozwiązać plisss!
BoBo^: Proszę o rozwiązanie ich

! Plisss...
1)Dźwig, podnosząc płytę betonową na wysokość 25m, wykonuje pracę 150 kJ. Oblicz masę
podnoszonej płyty.
2)Z jaką mocą pracuje silnik pojazdu, który porusza się ze stałą prędkością 80 km/h, jeżeli
opory ruchu wynoszą 400 N?
9 sty 11:06
Mateusz: obliczmy z jaką siłą dzwig podnosi płyte korzystamy w tym celu ze wzoru na prace W= F*s gdzie
| | W | | J | | N*m | | 150000j | |
s−przesunięcie W=F*s => F = |
| = |
| = |
| = [N] =1 |
| = 6000N |
| | s | | m | | m | | 25m | |
dzwig podnosi płtye na pewną wysokosc to działa na nią przyszpieszenie ziemskie oraz siła
| | F | | 6000N | |
naciągu liny którą zaniedbujemy F = m*g m = |
| = |
| = 600kg analiza na |
| | g | | 10m/s2 | |
| | N | | 1kg*m/s2 | |
jednostkach |
| = |
| = [kg] |
| | m/s2 | | m/s2 | |
9 sty 11:18
Mateusz: zad 2 zakłądamy ze prędkosc samochodu jest stała bo innych informacji nie ma to mozem tez
załozyc ze droga s = 80km a czas t = 1h bo gdyby tak ale to juz matematyka nieco wyzsza
| | Δs | |
analizowac wzór na prędkosc srednią to okazałoby sie ze granica ilorazu |
| gdy Δt→0 |
| | Δt | |
jest prędkoscią v(t) jakiegos punktu obranego w układzie współrzędnych np P w chwili t : v(t)
| | Δs | |
= lim Δt→0 |
| = s'(t) ale wracajmy do zadania wiemy ze s = 80km =80000m t= 1h = 3600s |
| | Δt | |
jako ze prędkosc jest stała to siłą ciągu silnika jest równa siłom oporu ikorzystamy ze wzoru
| | W | | F*s | |
na moc P = |
| = |
| podstaw i policz |
| | t | | t | |
9 sty 11:29
BoBo^: Wielkie dzięki


! A dasz rady rozwiązać zadanie 2?
9 sty 11:29
BoBo^: Super dziex>>>
9 sty 11:29