matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
zef:
1
(2n−1)
2
lim [(3n−
)*
]
n
2
(n+1)
3
n→
∞
Wiem że mógłbym wszystko powymnażać i liczyć granicę ale może ktoś to rozwiązać w szybszy sposób ?
9 paź 19:16
Adamm:
1
1
n(3−
)n
2
(2−
)
2
n
3
n
=lim
=
1
n
3
(1+
)
3
n
3
1
1
(3−
)(2−
)
2
n
3
n
= lim
= 6
1
(1+
)
3
n
3
9 paź 19:19
Adamm:
przepraszam, 12
9 paź 19:19
Adamm:
1
i w mianowniku powinno być (1+
)
3
n
9 paź 19:20
zef:
Dzięki wielkie, o to mi chodziło
9 paź 19:20