matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice funkcji w punkcie
xoxo:
Oblicz granicę: lim x→1 [x(x+1)\x
4
−1 − 2\x
4
−1]
9 paź 19:15
zef:
x
2
+x−2
x
2
+x−2
(x+2)(x−1)
=
=
=
x
4
−1
(x
2
+1)(x
2
−1)
(x
2
+1)(x
2
−1)
(x+2)(x−1)
(x+2)
3
=
=
(x
2
+1)(x−1)(x+1)
(x
2
+1)(x+1)
4
9 paź 19:19