pomocy!!!
Hania =): Sprawdz, kore wyrazy ciagu o wyrazie ogolnym an=n3−7n+6 sa rowne zeru.
9 sty 10:37
Mateusz: rozwiąż równanie n3 −7n+6=0 i pamiętaj ze n ЄN
9 sty 10:49
9 sty 10:53
Hania =): yyy... ale jak rozwiazac to rownanie?
9 sty 10:54
Mateusz: trzeba np wyciągnąc n przed nawias a czy napewno ma to byc równanie trzeciego stopnia
9 sty 11:07
Hania =): no wlasnie niestety trzeciego stopnia:(
9 sty 11:10
Mateusz: hmm ciezka sprawa bo zapomniałem jak sie rozwiązuje takie przypadki rownan heh szkole srednią
konczyłem 6 lat temu po omacku mnie wyszło n = 1 i n = 2 wtedy wartosc wielomianu sie zeruje
ale moze byc więcej miejsc zerowych oczywiscie przy załozeniu n nalezącego do naturalnych a n=
1 i n =2 są liczbami naturalnymi
9 sty 11:39
Mateusz: ale czekaj rozwiąze jednak to rownanie bo sobie przypomniałem jednak mozna zrobic to pewnym
sposobem zaraz napisze
9 sty 11:42
Hania =): okeej
9 sty 11:47
Mateusz: no więc tak jak po omacku wyszły mi obliczenia n=2 i n = 1 to sie zgadzają rozwiązujemy
równanie
n3−7n+6=0 => przekształcam równanie do postaci
n3−n−6n+6=0 => wyciągam n przed nawias
n(n2−1)−6(n−1)
(n−1)(n2+n−6) rozwiązuje równanie kwadratowe Δ = 25 √Δ = 5 n1 = −3 => odpada
n2 = 2 zostaje mozemy zapisac rozwiązanie równania w postaci iloczynowej
(n−1)(n+3)(n−2) odczytujemy pierwiastki wiedząc ze nЄN czyli n = 1 i n = 2 czyli wyrazy ciągu
a1 i a2 są równe zeru
9 sty 11:50
9 sty 12:20
9 sty 12:24
Hania =): straszne..
9 sty 12:27
Mateusz: nie jest takie straszne dziewczyny
9 sty 12:38