prawdopodobieństwo
Kiniaa: Niech A,B⊂Ω. Oblicz P(A∩B), jeśli:
P(A)=14, P(B)=56, P(A∩B)=49P(A∪B)
9 paź 18:26
Adamm: P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A∪B)
9 paź 18:29
Kiniaa: I co jeszcze?
9 paź 18:31
Adamm: masz wszystkie informacje, podstaw i masz
9 paź 18:32
Kiniaa: No właśnie nie wychodzi, bo mam: P(A∪B)=14+56=1112
9 paź 18:36
Adamm: człowieku
9 paź 18:37
Kiniaa: No dlatego się pytam, bo nie wiem, może coś źle obliczyłam.
9 paź 18:39
Adamm: może? na pewno
popatrz się na to co napisałem
jaki jest wzór?
9 paź 18:40
Kiniaa: Rozumiem wzór, ale chodzi mi o to, że P(A∪B)=P(A)+P(B), wtedy wychodzi 1112 a to raczej
nie jest możliwe, dlatego proszę o wytłumaczenie.
9 paź 18:44
Adamm: P(A∪B)=P(A)+P(B) tylko wtedy gdy zdarzenia A oraz B się wzajemnie wykluczają
ja czegoś takiego nie napisałem, patrz 18:29
9 paź 18:45
Kiniaa: No ok ale nie rozumiem tego P(A∩B)=49P(A∪B)
9 paź 18:48
Adamm: P(A∩B) jest jakąś liczbą
P(A∪B) jest jakąś liczbą
masz zależność pomiędzy nimi
9 paź 18:52
Kiniaa: Czyli 49=14+56−P(A∩B)?
9 paź 18:57
Adamm: nie
9 paź 18:58
Adamm: P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A∪B)
| | 9 | |
P(A∩B)=P(A)+P(B)− |
| P(A∩B) |
| | 4 | |
9 paź 18:59
Kiniaa: Czemu 94P(A∩B)?
9 paź 19:02
Adamm: | | 9 | |
z zależności mamy P(A∪B)= |
| P(A∩B) |
| | 4 | |
9 paź 19:02
Kiniaa: Czyli powinno wyjść 336?
9 paź 19:10
9 paź 19:14
Kiniaa: No tak, po skróceniu. Dziękuję
9 paź 19:16
Adamm: | | 9 | |
P(A∩B)=P(A)+P(B)− |
| P(A∩B) |
| | 4 | |
| 13 | | 1 | | 5 | | 13 | |
| P(A∩B)= |
| + |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 6 | | 12 | |
9 paź 19:16
Adamm: | 3 | | 1 | | 1 | |
| to nie jest |
| , to jest |
| |
| 36 | | 3 | | 12 | |
9 paź 19:16