wzory skróconego mnożenia
julka: Hejka

Czy jest dobrze?
Korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia oblicz:
a) (x+2)
2
b) (3a+5)
2
c) (5b+2)
2
d) (x−3)
2
e)(4b−2)
2
f) (a−3b)
2
g) (x−3)(x+3)
h) (5−a)(5+a)
i) (2a+5b)(2a−5b)
Odp.
a) (x+2)
2=x
2+2*x*2+2
2=x
2+4x+4
b)(3a+5)
2=(3a)
2+2*3a*5+5
2=9a
2+30a+25
c) (5b+2)
2= (5b)
2+2*5b*2+2
2=25b
2+20b+4
d) (x−3)
2=x
2−2*x*3+3
2=x
2−6x+9
e)(4b−2)
2=(4b)
2−2*4b*2+2
2=16b
2−16b+4
f) (a−3b)
2=a
2−2*a*3b+(3b)
2=a
2−6ab+9b
g) (x−3)(x+3)=x
2−3
2=x
2−9
h) (5−a)(5+a)=5
2−a
2=25−a
2
i) (2a+5b)(2a−5b)=(2a)
2−(5b)
2=4a
2−25b
2
9 paź 18:05
5-latek: popraw f)
9 paź 18:06
52: a) Ok
b) Ok
c) Ok
d) Ok
9 paź 18:07
52: e) Ok
f) tak jak napisał 5−latek
g) Ok
h) Ok
i) Ok
9 paź 18:09
julka: a jak powinno być bo myślałam że jest ok
9 paź 18:10
5-latek: Czesc
52 
+9b
2
9 paź 18:15
julka: dziękuje bardzo
9 paź 18:16
52: Cześć
5−latek
9 paź 19:07
Metis: Cześć Wam
52 co ty studiujesz?
9 paź 19:08