matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg Potęgowy
xXx:
Szereg potęgowy (Obszar zbieżności) +n
x
n
∑ (−1)
n
n
n=1
1
1
a
n
=(−1)
n
*
=
n
√
=1
n
n
Dla x=1. +n
1
n
∑ (−1)
n
<− szereg rozbieżny
n
n=1 Dla x=−1 +n
−1
n
∑ (−1)
n
<− szereg rozbieżny
n
n=1 A takie coś chodzi ?
9 paź 17:47
Adamm:
(−1)
n
szereg
jest zbieżny
n
9 paź 17:55
xXx:
Czyli dla x=1 rozbieżny a dla x=−1 zbieżny ?
9 paź 18:06
Adamm:
1
dla x=−1 masz szereg
n
9 paź 18:11