funkcje odwrotne
Jack: znajdz dziedzine i przeciwdziedzine funkcji
1) y = arc sin(x−2)
2) y = arcsin(sinx)
jakies wskazowki
9 paź 17:42
Jack: pierwsze to chyba sie domyslam, ze
arc sin x ∊ <−1;1>
wiec arcsin(x−2) to bedzie
−1 < x < 1
−3 < x − 2 < −1
zatem dziedzina to <−3;−1?>
Jednak co oznacza przeciwdziedzina?
9 paź 17:44
Adamm: zbiór wartości
9 paź 17:52
Benny: Przeciwdziedzina nie zawsze jest zbiorem wartości.
9 paź 18:20
jc: Należy spytać autora zadania. Dla jednych to zbiór wartości, dla innych ten zbiór po prawej
stronie (tak mi się bardziej podoba, bo na zbiór wartości już mamy nazwę − zbiór wartości).
9 paź 18:27
Jack: @jc
takie polecenie zadania domowego...
9 paź 21:29
Jack: dobra, powiedzmy ze chodzi o zbior wartosci...
no to zbior wartosci funkcji przesunietej o 2 w prawo sie nie zmieni, czyli
teraz drugi przyklad
−1 < x < 1
dobra, nie wiem
9 paź 21:37
Mila:

g(x)=arcsinx
f(x)=arcsin(x−2)
−1≤x−2≤1 /+2
1≤x≤3
D
f=<1,3>
| | π | | π | |
− |
| ≤y≤ |
| przedział główny wartości |
| | 2 | | 2 | |
9 paź 21:43
Jack: a tak to sie robi...
dziekuje Milu, jednakze jak zrobic arcsin(sinx) ?
9 paź 21:47
Jack:
moze z definicji
arcsin(sinx) = y ⇔ sin x = sin y
zatem y = x?
czyli
9 paź 21:53
Leszek: Nie uwzgledniles okresowosci funkcji trygonometycznej
sin x = sin y
czyli y =x+2kπ lub y=π−x+2kπ
9 paź 22:02
Jack: no tak, wiadomo, jednakze nie wiem co mi to daje
9 paź 22:05
Jack: hmm,robiac sposobem (pani) Mili
no to jak mam arcsin(sinx)
−1 ≤ sinx ≤ 1
czyli x ∊ R
za to zbior wartosci...
9 paź 22:20
jc: f(x) = arcsin sin x
dla x ∊[0,π/2], f(x) = x
dla x ∊[π/2, π], f(x) = π−x
f(−x) = −f(x)
f(x+2π) = f(x)
czyli po prostu okresowe ząbki
9 paź 22:31
Jack: przepraszam bardzo ale no nie rozumiem twojego postu jc.
Dlaczego rozbijamy na 2 przedzialy?
i jak nam to pomaga w znalezeniu zbioru wartosci
9 paź 22:35
jc: Obrazem jest przedział [−π/2, π/2]. Ale to jest raczej oczywiste. Wystarczy rozważyć
przedział [−π/2, π/2]. Ciekawszy jest wykres funkcji na całej prostej i o tym poprzednio
napisałem.
9 paź 22:39
Jack: ja moze jednak to przejrze pozniej bo nawet nie wiem co to obraz...
9 paź 22:42
Jack: w kazdym razie dzieki
9 paź 22:45
jc: Oj, chodziło mi o zbiór wartości (obraz dziedziny).
9 paź 22:47
jc: funkcja arcsin jest funkcją odwrotną do funkcji sin x ograniczonej do przedziału [−π/2,π/2].
Dlatego dla x−ów z tego przedziału, arcsin sin x = x. W tym przedziale sinus osiąga każdą
wartość z przedziału [−1,1]. Obrazem prostej R jest więc odcinek [−π/2,π/2].
9 paź 22:53
Jack: oki, dzieki
9 paź 22:58
Mila:

f(x)=arcsin(sinx)
| | π | | π | |
1) Dla x∊<− |
| , |
| > (sinx jest rosnący) |
| | 2 | | 2 | |
arcsin(sinx)=
x
| | π | | 3π | |
2) Dla x∊< |
| , |
| > (sinx malejący) |
| | 2 | | 2 | |
arcsin(sinx)=arcsin[sin(π−x)]=
π−x
arcsin(sinx)=arcsin[sin(π−x)]=π−x
Okres 2π
| | π | | 3π | |
"Ząbek " który jest w przedziale <− |
| , |
| > powtarza się. |
| | 2 | | 2 | |
9 paź 23:06
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
czy zmienilas kolor na czerwony bo nie wiem czy to jestes Ty?
9 paź 23:08
Mila:
Witaj, to ja.

Mam wrócić do różowego?
9 paź 23:09
5-latek: Jak uwazasz . ja juz wiem

Wyslalem wlasnie
Jackowi pdf o funkcjach cyklometrycznych (bedzie mial czytania
9 paź 23:11
Mila:
Dobranoc
9 paź 23:25
5-latek: Dobranoc
Milu 
Jutro juz odwoze wnuka do jeleniej Gory i potem juz jada do Niemiec
9 paź 23:27
Jack: dzieki wielkie

mialbym pytanie o kilka ksiazek (biblioteka pusta ; /)
10 paź 20:54
Krzysiek: czy mógłbym też prosić pdf o tych funkcjach?
10 paź 20:56
Mila:
Algebra. Skoczylas, Gewert. Była w pdf .
10 paź 21:02
Jack: Milu, nie masz moze :
logika matematyczna w informatyce Ben−Ari (WNT, w−wa 2005)
albo
Algebra liniowa z geometrią − A.Białynicki − Birula
albo
Algebra i wielowymiarowa geometria w zadaniach Przybyło − Szlachotowski
10 paź 21:14
Krzysiek: Jacek, bralismy ten podrecznik w gimnazjum. Nie jest to jakas rewelacja z logiki
10 paź 21:16
Krzysiek: Podrecznik oczywiscie wypozyczylem z biblioteki szkolnej
10 paź 21:19
Mila:
Nic nie mam.
10 paź 21:20
Jack: a takie?
Zadania z teorii mnogości, logiki matematycznej i teorii algoytmów" I. A. Łarow, L. L.
Maksimowa
10 paź 21:23
Jack: niestety sie spoznilem z wypozyczaniem i juz nic nie ma, no trudno sie mowi ; /
10 paź 21:24
Krzysiek: jack, to dobry podrecznik
10 paź 21:24
Krzysiek: polecam lawrowa, u nas bylo tylka kilka sztuk, bo podobno stare wydanie
10 paź 21:24
Krzysiek: a nie mozesz wypozyczyc z miejskiej
10 paź 21:25