znajdź punkty przegięcia ???
Tadek: Witam.
Czy ktoś mógłby mi pomóc przy zadaniu, bo totalnie mi się pomieszało.
"Zbadać punkty przegięcia funkcji f(x) = xe2 dla liczb rzeczywistych."
Pozdrawiam.
9 paź 17:36
Tadek: Sorry, źle napisałem f(x) = xe2x
9 paź 17:39
Adamm: f'(x)=e2
f''(x)=0
ale f'''(x)=0 więc nie ma punktów przegięcia
9 paź 17:40
Adamm: f'(x)=e2x+2xe2x
f''(x)=2e2x+2e2x+4xe2x=4e2x+4xe2x=4e2x(1+x)
f''(x)=0 ⇒ 1+x=0 ⇒ x=−1
f''(x)<0 ⇒ x<−1
f''(x)>0 ⇒ x>−1
punkt przegięcia dla x=−1
9 paź 17:43
Tadek: Mógłbyś mi powiedzieć z których wzorów skorzystałeś, bo nie mogę tego ogarnąć jakoś
9 paź 17:45
Adamm: pochodna iloczynu oraz pochodna funkcji złożonej
9 paź 17:48
Tadek: Czyli rozpisując, sam początek będzie wyglądał tak?
f'(x) = (xe2x)' = e2x + [ (e2x)' * x + e2x * (x)' ] = e2x + [ e2x * x +
e2x * 1 ] = e2x + 2xe2x
Sorry, że tak, ale uczę się z etrapeza i tam każą wszystko rozpisywać i tylko tak mogę to
ogarnąć.
9 paź 18:03
Adamm: (e2x)' = 2e2x
9 paź 18:13
Adamm: (e2x)' = (2x)' * e2x
9 paź 18:14
Tadek: Mógłbym prosić o rozpisanie całego, bo jeszcze mam wątpliwości?
9 paź 23:08