Wyrazenie
Bozena: wartosc liczbowa wyrazenia (x+2y)2 − (x−2y)2 dla x=√2 y=−√2 wynosi
a)20
b)−16
c)16
d)−20
9 sty 10:24
Mateusz: za x podstaw √2 i za y − √2 i skorzystaj ze wzorów skróconego mnozenia (a+b)2 =.itd i
(a−b)2 =...
9 sty 10:43
Renata: dziekuje znowu heh bardzo
9 sty 10:46
R.W.16l: a2−b2=(a−b)(a+b)
(x+2y−x+2y)(x+2y+x−2y)=4y*2x=8xy
x=√2; y=(−√2)
8(√2*(−√2))=8(−√4)=8*(−2)=(−16)
9 sty 10:48
R.W.16l: W takich zadaniach lepiej wg mnie najpierw uprościć, potem podstawić...
9 sty 10:48
Mateusz: mozna i tez tak to juz kwestia gustu
9 sty 10:50
Dziekuje :
9 sty 11:02