wyznacz wartość parametru-proszę o pomoc
paweł: Wyznacz wartość parametru m, dla której dziedziną funkcji f(x)=√(1−m2)x+1−2m
jest zbiór liczb rzeczywistych.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, pilnie potrzebne na teraz.
9 paź 16:43
ax:
(1−m
2)x
2+1−2m≥0
... rozpatruj
9 paź 16:46
paweł: okej, to rozumiem, bo wyrażenie pod pierwiastkiem musi być większe lub równe od zera, ale co
dalej?
szukając odpowiedzi na to zadanie w internecie znalazłem dwie różne wersje:
albo a=0 i b≥0
lub a=0 i b=0
nie wiem która jest prawidłowa, a zależy mi na bezbłędnym zapisie, pomożesz?
9 paź 16:51
ICSP: żadna.
9 paź 16:52
ICSP: gdzie znalazłeś takie wersje ?
9 paź 16:53
5-latek: Bedzie prawidlowa 1 wersja .
9 paź 16:54
paweł: znaczy oczywiście podstawiłbym a oraz b ze wzoru i dopiero obliczył (wiem, że wynikiem będzie
m=−1),
jednak nie rozumiem skąd się to wzięło
9 paź 16:54
Adamm: jeśli pod pierwiastkiem jest funkcja liniowa to ograniczamy się do funkcji stałej
czyli 1−m2=0 ⇔ m=1 lub m=−1
dla m=1 wyrażenie nie ma sensu, dla m=−1 mamy
f(x)=√3
9 paź 16:55
paweł: oo chyba w końcu udało mi się to zrozumieć i prawidłowo zapisać,
wielkie dzięki wszystykim za pomoc
9 paź 17:06