granica funkcji w punkcie
Zbigniew: Korzystając z definicji Heinego granicy w punkcie, oblicz:
lim f(x)=f(1)=0
n→1
w odp. jest 3, co robię źle?
9 paź 16:18
9 paź 16:24
9 paź 16:26
Adamm: tak jakby wszystko
| | 1 | | 1 | |
masz policzyć limn→∞ f(x0+ |
| ) oraz limn→∞ f(x0− |
| ) |
| | n | | n | |
9 paź 16:26
Zbigniew: zrozumiałem, dzięki
9 paź 16:32
jc: No, niezupełnie. Rachunek ma dać ten sam wynik dla każdego ciągu zbieżnego do p,
o wyrazach różnych od p. Jeden ciąg to za mało, dla innego ciągu może wyjść coś innego.
9 paź 16:37
Adamm: ok, inaczej
weźmy taki ciąg a
n że lim
n→∞ a
n = 1
| | an3−1 | |
limn→∞ f(an) = lim |
| = lim an2+an+1 = 3 |
| | an−1 | |
9 paź 16:45
Adamm: oraz an≠1
9 paź 16:47