Zapisz formułę (logika)
Szczowio: Witam. Zgłaszam się z prośbą z zadaniem, bo np. jedyne wzory jakie moge znaleźć do zadania 2.
to
Modus tollendo ponens, ale w nim występuję także koniunkcja, a ja jej nie moge użyć wg.
polecenia zadania i juz opadam z sił

Zad. 1: Zapisz formułę p −→ q, korzystając wyłącznie z: a) koniunkcji i negacji: b) alternatywy
i negacji.
I zrobiłem tak:
a)((p→q)⋀¬q)→¬p sprawdziłem tabelą i wyszła tautologia, więc chyba dobrze
b)(p→q)⇔((¬p)⋁q) tutaj także nie znalazłem innego wyjścia jak użycie także znaku ⇔

Zad. 2. Korzystając wyłącznie z implikacji i negacji zapisz formułę: a) p ∨ q; b) p ∧ q.
Z tym zadaniem mam głównie problem, bo próbowałem wykorzystywać wzory z tej strony:
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~zakrzews/wnioskowanie.pdf
lecz tak jak napisałem na górze w Modus tollendo ponens to by się zgadzało, gdyby nie to,
że jest także koniunkcja, wiec chyba tak zapisać nie moge

Bardzo proszę Was o pomoc
9 paź 16:06
jc:
p ⇒ q
~ (p ∧ ~ q)
~ p ∨ q
(wężyk oznacza negację)
9 paź 16:09
9 paź 16:11
jc:
p ∨ q
~ p ⇒ q
p ∧ q
~ (p ⇒ ~q)
(wszędzie negacja jest wykonywana pierwsza)
9 paź 16:13
Szczowio: Dziękuję jc, jednakże nie do końca potrafie to zrozumieć, o co w tym konkretnie chodzi
Załóżmy w zad 1a mam tą implikacje, jednakże nie rozumiem o co chodzi z "zapisywaniem formuły
implikacji za pomocą: np. implikacji oraz negacji"
W sensie, że widze co napisałeś, że p ⇒ q to tak jakby inaczej ~ (p ∧ ~ q)? czyli że mam to
reasumować jako p ⇒ q ⇔~ (p ∧ ~ q) ? Czy o co w tym konkretniej chodzi, bo zdeczka sie
pogubiłem
9 paź 16:18
jc: p ∨ q możesz zapisać tak: (~ p) ⇒ q
Wykorzystujesz tylko negację i implikację itd.
9 paź 16:29
Szczowio: Sprawdziłem to poprzez tabelę i przy p ⇒ q wyszło mi
1
1
0
1
natomiast przy ~ (p ∧ ~ q) także wyszło mi
1
1
0
1 czyli chodziło ogólnie o to, aby zapisać p ⇒ q tak, aby wyniki z tabeli z tego, zgadzały się
z innymi, które wykorzystamy jedynie poprzez koniunkcje i negacje?
9 paź 16:31
jc: Tak.
9 paź 16:40
Szczowio: sprawdziłem to na wszystkich przykładach i dochodze do wniosku że tak, jednakże jest jakaś
zasada/wzory na rozwiazywanie tego typu zadań czy po prostu trzeba modzić i myśleć, co i gdzie
wstawic aby wyszedł ten sam "wynik"?
9 paź 16:40
Szczowio: to jeszcze bardzo bym prosił o pomoc przy 2 zadaniach nie zakladając nowego tematu:
1. Zapisz za pomocą alternatywy, koniunkcji i negacji spójnik „ albo” (alternatywę
wykluczającą).
2. Zapisz formułę:
p1 → (p2 → (p3 → . . . → (pn → q)). . .)
używając znak implikacji: a) tylko raz; b) ani razu.
9 paź 16:42
Szczowio: Okej, pierwsze dałem rade, jednakże drugie nie za bardzo
9 paź 16:44
jc:
p Δ q = (p ∧ ~q) ∨ (~p ∧ q)
p1 ⇒ (p2 ⇒ (p3 ⇒ (p4 ⇒ q))) = (p1 ∧ p2 ∧ p3 ∧ p4) ⇒ q = ~ (p1 ∧ p2 ∧ p3 ∧ p4 ∧ ~q)
9 paź 16:54