Amam egzamin pomocy
Ertyk: Proszę o pomoc mam egzamin oblicz zbieżność całki dx/2x2+9
9 paź 16:02
Ertyk: 0 u góry ∫ −2 na dole ∫
9 paź 16:05
Adamm: 2x
2+9>0, liczysz normalnie
| | 1 | | 3 | | 3 | |
∫ |
| dx |
| t=x, |
| dt=dx |
| | 2x2+9 | | √2 | | √2 | |
| 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | |
| * |
| ∫ |
| dt =* |
| arctg(t)= |
| arctg( |
| x) |
| 9 | | √2 | | t2+1 | | 3√2 | | 3√2 | | 3 | |
9 paź 16:11
Adamm: skoro wyznaczyliśmy sobie wzór na całkę to
| | dx | | 1 | | −2√2 | | 1 | | 2√2 | |
∫−20 |
| = − |
| arctg( |
| )= |
| arctg( |
| ) |
| | 2x2+9 | | 3√2 | | 3 | | 3√2 | | 3 | |
9 paź 16:15