Rozwiąż nierówność
Piotr:
b) cos
2x(sin−1)
4(tgx−
√3)≥0
9 paź 15:42
Adamm: a) D: x∊ℛ\{0}
3√x−
3√x2≤0
3√x≤
3√x2
x≤x
2
0≤x
2−x
0≤x(x−1)
x∊(−
∞;0>u<1;
∞)
x∊(−
∞;0)u<1;
∞)
9 paź 15:54
Jerzy:
| | π | |
b) [ cos2x ≥ 0 i (sinx−1)4 ≥ 0 i tgx − √3 ≥ 0 ] ⇔ tgx ≥ √3 ⇔ x ≥ |
| + kπ |
| | 3 | |
9 paź 15:59
Adamm: b) D: x∊ℛ\{π/2+kπ}, k∊ℤ
cosx=0 ⇒ x=π/2+kπ, k∊ℤ co nie należy do dziedziny
sinx−1=0 ⇒ x=π/2+2kπ, k∊ℤ co nie należy do dziedziny
cos2x(sinx−1)4(tgx−√3)≥0 (korzystam z faktu że cos2x oraz (sinx−1)>0)
tgx−√3≥0
tgx≥√3
π/3+kπ≤x<π/2+kπ
9 paź 16:02