bryły 3
pozdrawiam serdecznie8: Uzupełnij zdanie liczbami aby otrzymać prawidłowe informacje
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny.
Pole jego pdstawy jest dwa razy większe od pola ściany bocznej.
Wówczas tanges kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy graniastosłupa
jest równy______ i przekątna ściany bocznej jest _____ razy większa od krawędzi podstawy
graniastosłupa.
9 paź 15:35
pozdrawiam serdecznie8: Halo

9 paź 15:52
pozdrawiam serdecznie8: POMOCY
9 paź 16:37
Janek191:

Mamy
więc
oraz
| | 3 a2 | | 67 a2 | |
p2 = a2 + h2 = a2 + |
| = |
| |
| | 64 | | 64 | |
zatem
9 paź 16:46
pozdrawiam serdecznie8: Czyli co będzie w pierwszej i drugiej luce?
9 paź 16:49
pozdrawiam serdecznie8: | | √3 | |
To w pierwszej będzie |
| a w drugiej ile razy bedzie większe? |
| | 8 | |
9 paź 16:52
9 paź 16:54
pozdrawiam serdecznie8: A ile razy będzie większe? Jak to obliczyć?
9 paź 16:56
Janek191:
Masz obliczone w ostatnim wierszu − 16.46
9 paź 16:57
pozdrawiam serdecznie8: przekątna ściany bocznej jest _____ razy większa od krawędzi podstawy graniastosłupa tu mi
chodzi
ile jest razy większa
9 paź 17:00
pozdrawiam serdecznie8: halo

Janek
9 paź 17:22
pozdrawiam serdecznie8: JANEK


ALBO KTOŚ INNY

?
9 paź 17:44