Algebra
Bozena: Wyrazenie (2a−3)2 − (2a+3)2 po przekształceniu ma postac :
a)18
b)−24a
c)0
d)−18
9 sty 10:14
Bozena: Bardzo prosze o obliczenia w miare mozliwosci
9 sty 10:16
Mateusz: Spróbuj saama korzystając ze wzorów skróconego mnozenia satysfakcja z samodzielnego rozwiązania
gwarantowana tu masz potrzebne wzory
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html podpowiem ze trzeba skorzystac z dwóch pierwszych
wzorów powodzenia
9 sty 10:22
Bozena: a mogłbys podpowiedziec ktore bo jestem bardzo słaba z maty dlatego te zadania tu daje
9 sty 10:26
Mateusz: rozwin wyrazenia w nawiasach za pomocą tych wzorów dla nawiasu (2a−3)2 zastosuj wzór (a−b)2 =
a2−2ab +b2 a dla nawiasu (2a+3)2 zastosuj wzór (a+b)2 = a2+2ab+b2 i otrzymasz wyrazenia
i wykonujesz redukcje wyrazów podobnych np będziessz tu miała 2a2 −2a2 to redukujemy czyli
skracamy bo tak jak 2−2 = 0 itd
9 sty 10:31
Renata: Bardzo ci dziekuje
9 sty 10:34
Mateusz: zeby wiedziec z którego wzoru skorzystac to trzeba popatrzyc na wyrazenia jaki nam wzór pasuje
np dla wyrazenia (2x+y)
3 pasuje nam wzór(a+b)
3 = a
3 +3a
2b+3ab
2 +b
3 i z niego korzystamy
| | 1 | | 1 | |
albo (2x−5)(2x+5) no to (a−b)(a+b) = a2−b2 lub (2m+ |
| n)(2m− |
| n) tez z tego wzoru
|
| | 5 | | 5 | |
(a−b)(a+b) = a
2−b
2 skorzystamy tak więc nie boj sie matematyka nie gryzie
9 sty 10:39
Sara: (2a−3)2 − (2a+3)2=(4a2−12a+9)−(4a2+12+9)=4a2−12a+9−4a2−12−9=−24a
odp:b
9 sty 10:44
takie takie: Dlaczego po podstawieniu do wzoru w pierwszym nawiasie jest 12a, zaś w drugim juz samo 12

?
23 sty 18:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
Sara 'zjadła'
a w drugim nawiasie i po jego zlikwidowaniu ... ale wynik podała dobry
23 sty 18:59
shbzz: (2a−3)²−(2a+3)² = 4a²−12a+9−4a²−12a−9 = −24a
24 kwi 13:49
dsf: (2a+3)*2
20 paź 17:39