Dla jakich wartości parametru a układ posiada całą prostą rozwiązań
Nemesis: Dla jakich wartości parametru a układ
| ⎧ | ax + 2y = 0 | |
| ⎩ | 2x + ay = 0 |
|
posiada całą prostą rozwiązań
9 paź 14:58
Jerzy:
Trzy warunki:
W = 0
Wx = 0
Wy = 0
9 paź 15:01
===:
dla mnie jeden warunek ...a=2

Ale można i przez Poznań
9 paź 15:05
jc: W=0, to za mało (może wyjść cała płaszczyzna, choć nie w tym zadaniu).
0x+0y=0
0x+0y=0
9 paź 15:09
jc: W dwóch przypadkach mamy prost: a=2 oraz a=−2.
9 paź 15:11
===:
9 paź 15:12
5-latek: Witam Panow

Zeby to zauwazyc tak jak wyscie to Panowei zauwazyli to nalezy rozwiazac conajmniej kilka
takich przykladow
Przecietny licealista (a ja takim jestem rozumuje tak
jesli rozwiazaniem tego ukladu ma byc cala prosta to te dwie proste czyli ax+2y=0 i 2x+ay=0
musza sie pokrywac
Wtedy mamy uklad nieoznaczony A dla ukladu nieoznaczonego mamy W=0 W
x=0 , W
y=0 .
9 paź 15:18