Procenty-punkty procentowe
Kaśka_: Hej, mam dość nietypowe pytanie mianowicie liczyłam udział poszczególnych elementów w bilansie
w kolejnych latach.
dane rok 2013 55% 2014 52%
w interpretacji jest zmienna bezwzględna 52%−55%=3p.p.
tj. w trakcie 2014 roku udział (x) zmalał o 3 punkty procentowe w stosunku do roku 3013.
| | 52%−55% | |
Problem pojawił się kiesy chciałam policzyć zmienną względną |
| = −5,45 (%?) |
| | 52% | |
czy w interpretacji powinnam napisać "Udział (x) na koniec 2014 roku w stosunku do roku
poprzedniego zmalał o 5,45 % czy p.p. .
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc i wyjaśnienie.
9 paź 14:03
Kaśka_: Liczę na poważne podejście do sprawy, a nie zbędne komentarze. Piszę tutaj aby otrzymać pomoc
..
9 paź 14:13
Kaśka_: Tzn?
9 paź 14:15
Kaśka_: twój poziom pozostawiam bez komentarza jeśli nie masz co powiedzieć po porostu się nie
wypowiadaj
9 paź 14:17
Bogdan:
Dane są dwie wartości A i B oraz A > B
| | A − B | | 55% − 52% | |
A jest większe od B o |
| *100%, tu |
| *100% = 5,77% |
| | B | | 52% | |
| | A − B | | 55% − 52% | |
B jest mniejsze od A o |
| *100%, tu |
| *100% = 5,45% |
| | A | | 55% | |
Udział zmalał o 5,45%, zmalał o 3 pp.
9 paź 14:56
Kaśka_: Bogdan dziękuję bardzo za pomoc
9 paź 15:08