Równanie logarytmiczne
natka23 : log15(log4(log3x)) = 0
9 paź 13:39
mgr Jerzy: Zacznij od założeń
9 paź 13:39
natka23 : Wydaje mi się że logarytmy w nawiasie powinny być równe 1
9 paź 13:42
Tadeusz:
mgr Jerzy znów się zabawia ... ale tu ma rację

rozumiem,że to miało być
log
15(log
4(log
3x))=0
9 paź 13:47
natka23 : oj tak, pomyliło mi się
9 paź 13:50
Tadeusz:
to "leć z tym" definicją logarytmu
9 paź 13:51
Adamm: zamiast założeń przejdźmy od razu do rzeczy ze względu na to że jest to równanie
log15(log4(log3x))=0=log151
log4(log3x)=1=log44
log3x=4=log381
x=81
sprawdzamy log15(log4(log381))=log15(log4(4))=log15(1)=0
9 paź 13:52
natka23 : właśnei nie za bardzo wiem jak
9 paź 13:53
natka23 : skąd się wziął log3 81?
9 paź 13:56
Adamm: 4=log334=log381
9 paź 13:56
Tadeusz:
... ciekawe stwierdzenie ... skoro równanie to założenia można pominąć ... DOBRE
9 paź 14:03
9 paź 14:04
Tadeusz:
... to ile rozwiązań ma to równanie
9 paź 14:05
Adamm: napisałem ci, metoda analizy starożytnych
równanie ma 2 rozwiązania, x=4 oraz x=3
9 paź 14:06
Tadeusz:
i po co do tego mieszać "starożytnych" i "ruskich"
9 paź 14:07