Proszę o rozwiązanie z pełnymi obliczeniami, żebym wiedział skąd się co wzięło.
Rafal: 1. (413 − 216) : 158
2. (518 + 7,125) : 2
3. 2* (167 + 0,7)
4. 6,4 : 2215 − 24,8 : 45
9 paź 13:05
piotr: 1.(26/6−13/6)*8/13 = (13/6)*(8/13) = 4/3
2. (41/8+57/8)/2 = 49/8
3. 2*(130/70+49/70) = 179/35
4. (64/10)*(15/32) − (248/10)*(5/4) = 3 −31 = −28
9 paź 13:30
Rafal: W pierwszym przykładzie skąd się wzięło 26 w liczniku
9 paź 18:36
piotr: (4*3+1)*2= 26
9 paź 18:45
Rafal: To wychodzi 16 przecież
9 paź 18:49
Rafal: Aha ok pomyłka
9 paź 18:51
Rafal: W trzecim przykładzie powinno być 120 w liczniku, a nie 130, mam rację?
9 paź 18:59
Rafal: 60 powinno być a nie 130. Dobrze myślę?
9 paź 19:04
5-latek: Oczywiscie ze tak
9 paź 19:10
Rafal: Czemu w wyniku mianownik wynosi 35 a nie 70?
9 paź 19:12
5-latek: MIstrzu 70:2= ?
9 paź 19:16
Rafal: No ale czemu 70 : 2? Mnożenie zmieniamy na dzielenie? Nie rozumiem..
9 paź 19:18
5-latek: Nam Pani przedszkolanka juz to tlumaczyla

. Wam jeszcze nie ?
9 paź 19:20
Rafal: Nie. Czekam na pomoc a nie durne dyskusje
9 paź 19:21
5-latek: To poziom gimnazjum a nawet szkoly podstawowej
Nawet nie wykonales zadnego dzialania zeby porownac .
jesli przedstawisz swoje obliczenia wtedy pogadamy . Nie bede rozwiazaywal dlatego ze pytasz
sie czy 120 , czy 60 ,czy 130 .
najpierw swoje oblczenia
9 paź 19:27
Rafal: Jeśli nie chcesz pomóc to się wypowiadaj
9 paź 19:29
5-latek: Przeczytaj post wyzej . jesli go nie zrozumiesz to nawet przeczytaj z 10 razy co jest tam
napisane .
9 paź 19:30
Rafal: Gościu, Piotr rozwiązał 3 zadanie, a ja się tylko zastanawiam czemu w wyniku mianownik wynosi
35, a nie 70. I wgl co robimy z tą dwójką przed nawiasem?
9 paź 19:39
5-latek: Ja nie wierze w to . Ty naprawde sie nad tym zastaniawiasz ?
Przeciez to sa podstawowe dzialania na ulamkach
Potem potrafisz to skrocic ?
9 paź 19:49
Rafal: No tak, wiem. Ale dalej wychodzi coś innego. Chyba Piotr popełnił błąd bo mi co innego
wychodzi.
9 paź 20:00
Adamm: nie, piotr nie popełnił błędu
9 paź 20:02
5-latek: Piotr nie popelnil zadnego bledu (ja to obliczylem w pamieci )
Podaj swoj wynik .
9 paź 20:02
Rafal: Tutaj się zaciąłem: 2* 179/70 = ? 358/70
9 paź 20:08
Adamm: zgadzasz się?
piotr ci już to napisał
9 paź 20:10
5-latek: Skroc licznik i mianownik przez 2
Potem zobacz czy jeszce mozna skrocic
9 paź 20:11
Rafal: Zgadzam się, ale dalej nie rozumiem czemu dzielimy 179/70 przez 1/2
9 paź 20:12