Funkcja liniowa
Aphromoo: Wyznacz wszystkie wartości parametru mER dla których równanie ||x−4|−x|=|4−3m|−2 ma tylko 1
rozwiazanie
9 paź 11:18
Tadeusz:
naszkicuj wykres f(x)=||x−4−x|
... a potem "tnij" go stałą f(m)=|4−3m|−1
9 paź 11:29
Tadeusz:
oczywiście miało być f(x)=||x−4|−x|
9 paź 11:30
Aphromoo: ja tak zrobiłem tylko nie wiem czy dobrze
|4−3m|−1=0
...
dobrze? czy zle narysowalem wykres
9 paź 11:31
Aphromoo:
9 paź 11:34
Tadeusz:
wróć do wykresu f(x)=||x−4|−x|
9 paź 11:37
Aphromoo: f(x)=||x−4|−x| −> |f(x)| −> |x−4|−x −> [4,−x] −> |x| −> f(|x|) −> x
niby ok, ale na wykresie mi źle to wychodzi
9 paź 11:42
Aphromoo:
9 paź 11:43
Tadeusz:
sprawdź wykres dla x>4 ... na wynik toto nie wpływa ... ale sztuka cierpi
9 paź 11:47
Tadeusz:
ale nie tak
9 paź 11:48
Tadeusz:
1o dla x<4
f(x)=|−x+4−x| ⇒ f(x)=|−2x+4|=|2x−4|
ale dla:
2o x≥4
f(x)=|x−4−x| ⇒ f(x)=4
9 paź 11:51
Tadeusz:
9 paź 11:53
Aphromoo:

|4−3m|−1>4
|4−3m|>5
4−3m>5 v 4−3m<−5
−3m>1 v −3m<−9
zatem
9 paź 11:58
Aphromoo: dziękuje
9 paź 12:00
Tadeusz:
|4−3m|−2=0 lub |4−3m|−2>4
9 paź 12:04