takie jakieś dziwne zadanie
***: Ułamek xy jest nieskracalny. Najmniejsza wspólna wielokrotność liczby x i y jest równa
2277. Wykaż, że xy>7722
9 paź 11:17
Saizou :
Skoro jest nieskracalny do NWD(x,y)=1 , wiemy również, że NWW(x,y)=2277 .
Korzystając z równości: ab=NWD(a,b)·NWW(a,b), mamy
xy=1·2277 , zostaje Ci pokazać że 2277>7722
9 paź 12:06
***: ale jak to pokazać?
9 paź 12:07
Kacper:
2277=(222)772>7738>7722
9 paź 12:11
Saizou :
22
77>77
22
(22
7)
11>(77
2)
11
22
7>77
2 a to już chyba oczywiste
9 paź 12:12
***: dzięki wielkie jeżeli chcesz to mam więcej i jeszcze ciekawszych zadań
9 paź 12:19