| 2x2 − 2y3 | x2 −2xy + y2 | |||
1. | : | |||
| 3x + 3y | 6x2 − 6y2 |
| ||||||||
2. | ||||||||
|
| 4(x2 − y3) | ||
Przy pierwszym wyszło mi | , ale dalej nie mam pojęcia jak ruszyć, chyba że | |
| x−y |
| 2x2−2y3 | x2−2xy+y2 | |||
1. | : | = | ||
| 3x+3y | 6x2−6y2 |
| 12(x2−y3)(x−y)(x+y) | 4(x2−y3) | |||
= | = | |||
| 3(x+y)(x−y)2 | x−y |
| 2+(z−4)(z−1) | |||||||||||||||
2. | = | = | ||||||||||||||
|
|
| 2+(z−4)(z−1) | 2(z−4)+(z−4)2(z−1) | |||||||||
= | = | = | ||||||||
| (7z−19)+(z−4) |
| (z−4)(2+z2−5z+4) | (z−4)(z−2)(z−3) | |||
= | = | |||
| 8z−23 | 8z−23 |
| 2+(z−4)(z−1) | (z−4)(2+z2−5z+4) | |||||||||
= | = | = | ||||||||
| 7z−19+z2−5z+4 |
| (z−4)(z−2)(z−3) | (z−4)(z−2) | |||
= | = | |||
| z2+2z−15 | z+5 |
| n+2 + √n2−4 | ||
Dziękuję, a mógłbyś mi jeszcze sprawdzić | ? | |
| n+2−√n2−4 |
| n2 +n | ||
Bo mam 2 warianty, że albo wyjdzie mi n+1 albo | ||
| n+4 |
| n+2+√(n−2)(n+2) | (n+2+√(n−2)(n+2))2 | ||
= | = | ||
| n+2−√(n−2)(n+2) | (n+2)(n+2−(n−2)) |
| (n+2)2+2(n+2)√(n−2)(n+2)+(n−2)(n+2) | ||
= | =(n+2+2√(n−2)(n+2)+n−2)/4= | |
| 4(n+2) |
| 2 | ||
@Adamm i możesz mi powiedzieć jak to wyszło, że to | tak się porozchodziło? Bo to w | |
| z−1 |