logarytmy
alvi97: prosze o pomoc zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać
a)log2 (25x+3 −1)=2+ log2 (5x+3 +1)
b)log1/3 (3*2x+3) ≤ log1/3 (4x−1)−1
9 paź 00:09
Adamm: a) 25
x+3−1>0 ⇒ x>−3
| | 25x+3−1 | |
log2( |
| )=2=log24 |
| | 5x+3+1 | |
5
2x+6−1=4*5
x+3+4
t=5
x+3>0
t
2−4t−5=0
(t+1)(t−5)=0
t=−1 lub t=5
5
x+3=5
x+3=1
x=−2
9 paź 00:14
Adamm: czy w b) po prawej stronie nierówności jest −1 osobno
9 paź 00:16
Adamm: b) 4
x−1>0 ⇒ x>0
| | 3*2x+3 | |
log1/3 |
| ≤−1=log1/33 |
| | 4x−1 | |
3*2
x+3≥3*4
x−3
t=2
x>0
t+1≥t
2−1
0≥t
2−t−2
0≥(t+1)(t−2)
t∊<−1;2>
t∊(0;2>
9 paź 00:20
alvi97: tak
9 paź 00:29