Wyznacz zbiór wartości funkcji f
__madzia2k: Wyznacz zbiór wartości funkcji f:
| | 1 | | 3π | | 4π | |
b) |
| , x∊< |
| ; |
| > |
| | cosx | | 4 | | 3 | |
8 paź 21:05
Adamm: pochodna, miejsca zerowe lub miejsca dla których pochodna nie istnieje
sprawdzasz czy należą do przedziału, jeśli tak to je liczysz
sprawdzasz krańce
8 paź 21:09
Adamm: a) x∊<−4;6>
D=<−4;1)u(1;3)u(3;6>
| | 1 | |
sprawdzasz limx→1− f(x) = [ |
| ]=−∞ |
| | 0− | |
| | 1 | |
podobnie limx→1+ f(x) = [ |
| ]=∞ |
| | 0+ | |
ZW=ℛ
8 paź 21:20
Adamm: ok, źle powiedziałem
8 paź 21:21
Adamm: a) D=<−4;1)u(1;3)u(3;6>
f(−4)=1/35
| | 1 | | 1 | |
limx→1− |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | (x−1)(x−3) | | (−2)0− | |
| | 1 | | 1 | |
limx→1+ |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | (x−1)(x−3) | | (−2)0+ | |
| | 1 | | 1 | |
limx→3− |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | (x−1)(x−3) | | 2*0− | |
| | 1 | | 1 | |
limx→3+ |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | (x−1)(x−3) | | 2*0+ | |
mamy pochodną w dla x=2, musi to być maksimum lokalne
f(2)=−1
więc mamy y∊<1/35;
∞)u<1/15;
∞)u(−
∞;−1>
8 paź 21:43
Adamm: "mamy pochodną w dla x=2" chodziło mi o to że mamy ekstremum dla x=2
8 paź 21:44