Relacje równoważności.
pawlo392: ΔDla ustalonego zbioru X w zbiorze P(X) wprowadzamy relację
ARB ⇔ A Δ B
Czy jest to relacja równoważności?
8 paź 20:03
jc: R jest relacją równoważności ⇔ Δ jest relacją równoważności,
a ponieważ nie wiemy, jaką relacją jest Δ, to nie możemy odpowiedzieć na pytanie.
8 paź 20:09
pawlo392: Δ Przepraszam AΔB jest skończony.
8 paź 20:37
Andrzej: To nic nie wyjasnia ,doprecyzuj tresc zadania .
8 paź 20:41
Janek191:
Czy Δ oznacza różnicę symetryczną zbiorów ?
8 paź 20:51
pawlo392: Tak tak
8 paź 21:27
jc:
1) A Δ A = 0, A R A
2) A Δ B = B Δ A, A R B ⇒ B ⇒ A
3) A Δ B i B Δ C są skończone ⇒ (A Δ B) Δ (B Δ C) też jest skończony*
ale (A Δ B) Δ (B Δ C) = A Δ C, czyli
A R B i B R C ⇒ A R C
(*) X Δ Y ⊆ X ∪ Y, dlatego jeśli X i Y są skończone, to X Δ Y jest skończony
8 paź 21:50
pawlo392: Rozumiem, dziękuje. Jak się przetrwa pierwszy rok matematyki później może być łatwiej ?
8 paź 22:02
PW: Później będzie znacznie trudniej
8 paź 22:25
pawlo392: Dziękuje za sprowadzenie na ziemię
8 paź 22:32
Saizou :
Jak masz już relacje równoważności to możesz mówić o klasach abstrakcji.
8 paź 22:56
pawlo392: Saizou, chyba spotkałem się z tym określeniem ostatnio na analizie.
8 paź 23:42