prawdopodobieństwo - na ile kombinacji otrzymam liczbę 11
mm: na ile sposobów można otrzymac liczbę 11
8 paź 18:44
Jack: nieskonczenie wiele?
11 = 1+10 = 9+2 = 8+3 = 7+4 = 6+5
11 = 12−1 = 13 − 2 = 14 − 3 = 15 − 4 = 16 − 5 = 17 − 6 = 18− 7 = 19 − 8 = ...
8 paź 18:58
mm: nie o to chodzi tylko o sumy cyfr np; 1+1+1+1+1+6=11
Czy jest jakis łatwiejszy sposób.
Dzięki
8 paź 19:07
Mila:
Napisz treść zadania.
8 paź 19:17
PW: Na tyle, na ile w sumie
(1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1) = 11
znaki "+' można zamienić znakami ")+(" wyznaczającymi składniki.
8 paź 19:17
Kacper:
O ile dobrze zrozumialem twój sposob
PW, to otrzymamy za dużo, bo otrzymamy np. 3+4+4 i
4+3+3 a podejrzewam, że to dla nas to samo
8 paź 19:27
Kacper:
Poprawka

3+4+4=4+3+4
8 paź 19:27
PW: Dlatego Mila poprosiła o treść zadania.
8 paź 19:31
jc: 1024 ?
8 paź 20:07
Kacper:
Jc sumowałeś wszystkie podziały liczb na n składników ?
8 paź 20:09
jc: Wszystkie przedstawienia liczby 11 jako w postaci sumy dodatnich liczb całkowitych.
Sumy różniące się kolejnością, traktowałem, jako różne sumy.
Odpowiedź na podstawie wskazówki PW.
8 paź 20:12
Kacper:
Bo ja znam sposób zliczania wykorzystujący funkcje tworzące, ale chyba autor niezainteresowany
8 paź 20:19