Wyznacz współrzędne punktów A i D.
jet2b: Wiadomo, że ABCD jest równoległobokiem oraz B=(1,−2) i C=(4,2). Boki AB i CD są prostopadłe
do prostej o równaniu x−y+4=0 ,a punkt D należy do tej prostej. Wyznacz współrzędne punktów A
i D.
Myślałem aby to rozwiązać to tak:
− najpierw wyliczyć równanie prostej prostopadłej AB lub CD z tej podanej w tresci
A dalej nie mam pojęcia, może mnie ktoś nakierować?
Zamieniłem również postać ogólną na kierunkową.
8 paź 18:41
Janek191:

y = x + 4
A = ( 1, −2)
y = − x + b
− 2 = − 1 + b b = − 1
y = − x − 1 pr. AB
=======
y = − x + b
C = ( 4, 2)
2 = − 4 + b b = 6
y = − x + 6 pr.CD
========
D = ( 1, 5) − wyznacz
oraz
→
BC = [ 3, 4 ]
A = ( x, y) = ( x , − x − 1)
→
AD = [ 1 − x, 5 + x + 1 ] = [ 1 − x, x + 6] = [ 3,4 ]
więc
1 − x = 3 i x + 6 = 4
x = − 2
y = − (−2) − 1 = 1
A = ( − 2, 1)
==========
8 paź 19:22