Matematyka dyskretna działania na zbiorach
Dyb: Witam ponownie!
Prosiłbym o sprawdzenie jeszcze tego zadania.
Niech ∑={a,b},
A={a,b,aa,bbb,aaa,bbb},
B={w∊∑*: długość (w)≥2} i
C={w∊∑*

ługość (w)≤2}.
λ − zbiór pusty
a) Wyznacz zbiory 1. A∩C, 2. A\C, 3. C\A i 4. A(różnica symetryczna)C. To po kolei:
1. {a,b,aa}. 2. {bbb,aaa,bbb}. 3. {bb} 4. {bb,bbb,aaa}
b) Wyznacz zbiory 5. A∩B, 6.B∩C, 7.B∪C, 8. B\A
5.{aa,bbb,aaa}, 6. {2} 7. {∑*}, 8. Tutaj za bardzo nie wiem, napisałbym {w∊∑* długość (w)>3}
c) Wyznacz zbiory 9. ∑*\B 10. ∑\B 11.∑\C
9.{λ,a,b} 10. {a,b} 11. zbiór pusty brak rozwiązań.
d) Wypisz wszystkie podzbiory ∑ (według mnie są tylko dwa: ∑ oraz λ)
e) Ile zbiorów należy do zbioru P(∑) (dwa : ∑ oraz λ)