matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rachunek rózniczkowy granica
maciek:
Dobrze to zrobiłem?
x
3
− 2x
2
+ x
(x−1)(x
2
−x)
lim x→1
= lim x→1
x
2
−1
(x−1)(x+1)
x
2
−x
0
= lim x→1
=
= 0
x+1
2
8 paź 17:41
Ajtek:
8 paź 17:44
5-latek:
x
3
−2x
2
+1= x(x
2
−2x+1)= x(x−1)
2
8 paź 17:48